Pamiętacie moje urządzenie do gotowania sous vide? Odgrażałam się już kilka razy, że wrzucę Wam jakiś przepis dla maszynistów, więc dziś obiecana receptura.
To prawda, że przygotowanie takiego obiadu sporo zajmuje, ale mięso jest delikatne i soczyste, a zapieczona marynata przyjemnie chrupie. Słodko-musztardowa szynka świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Jeśli nie macie urządzenia do sous vide, możecie skorzystać z jednego z dostępnych na rynku, gotowych produktów i skupić się tylko na etapie marynowania i pieczenia.
czas przygotowania: 5,5 godz gotowania +60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 5-6
Składniki na szynkę sous vide:
- 700-800 g szynki wieprzowej
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
Składniki na marynatę do pieczenia:
- 0,5 szklanki coli
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- pieprz
Przygotowanie:
Szynkę myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Pakujemy próżniowo.
Gotujemy w urządzeniu do sous vide – 5,5 godziny w temperaturze 58 stopni. Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i odkładamy do lekkiego wystudzenia.
Rozcinamy folię. Sosik, który wyciekł z mięsa w czasie gotowania odlewamy do sporej miski.
Składniki na marynatę mieszamy i dolewamy do sosu. Przekładamy do niego szynkę (możecie ją wcześniej z jednej strony ponacinać). Dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 30 minut.
Układamy mięso w brytfance i polewamy kilkoma łyżkami marynaty.
Pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby w czasie pieczenia podlewamy marynatą.
Pozostałą marynatę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, często mieszając, aż do lekkiego zredukowania.
Upieczoną szynkę kroimy w plastry i podajemy polaną sosem z marynaty.
Smacznego!
Dodaj komentarz