Wigilijny kulebiak

Wigilijny kulebiak.

Na Wigilii rządzą ryby.
Chyba, że jeden z domowników konsekwentnie odmawia ich zjadania. Wtedy trzeba kombinować. Przez lata tradycyjną, wigilijną potrawą były u nas w domu jajka na twardo. Od jakiegoś czasu staramy się trochę urozmaicać postne menu. W tym roku poza pierogami z kapustą będzie też pyszny i pachnący kulebiak. Jest z nim trochę pracy, ale efekty wszystko Wam wynagrodzą.

czas przygotowania: do 180 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2 spore kulebiaki

Składniki na farsz:

  • 1-1,1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1,5 szklanki wody do grzybów + woda do podlania kapusty
  • sól, pieprz
  • odrobina mielonego kminku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko do posmarowania kulebiaków

Przygotowanie farszu:

Zaczynamy od przygotowania farszu, bo kapustka będzie potrzebowała trochę czasu.
Grzyby płuczemy (myjemy) i zalewamy wodą. Moczymy przez kilka godzin. Po tym czasie przekładamy namoczone grzyby i wywar z moczenia przelewamy do rondelka.
Gotujemy przez około 15 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Kiedy grzyby przestygną, siekamy je.
W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do jej zeszklenia.
Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę i marchewkę utartą na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekane grzyby. Zalewamy wywarem z ich gotowania i dusimy do czasu, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu podlewamy wodą.
Kiedy kapusta będzie miękka doprawiamy ją do smaku kminkiem, pieprzem i w razie potrzeby solą. Studzimy.
Do wystudzonej kapusty dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z drożdżami solą i cukrem. Dodajemy mleko i roztopione, ale przestudzone masło.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej odrywamy niewielki kawałek ciasta, z którego przygotujemy dekoracje.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na dwa spore płaty. Równomiernie rozkładamy na nich kapustę i zawijamy jak rolady. Końce zawijamy pod spód.
Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Odcięte wcześniej kawałki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z nich gwiazdki. Układamy je na naszych kulebiakach i smarujemy po wierzchu resztą roztrzepanego jajka.
Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.

Podajemy na ciepło, prosto z piekarnika albo po wystudzeniu.

Wigilijny kulebiak.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.