Na Wigilii rządzą ryby.
Chyba, że jeden z domowników konsekwentnie odmawia ich zjadania. Wtedy trzeba kombinować. Przez lata tradycyjną, wigilijną potrawą były u nas w domu jajka na twardo. Od jakiegoś czasu staramy się trochę urozmaicać postne menu. W tym roku poza pierogami z kapustą będzie też pyszny i pachnący kulebiak. Jest z nim trochę pracy, ale efekty wszystko Wam wynagrodzą.
czas przygotowania: do 180 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2 spore kulebiaki
Składniki na farsz:
- 1-1,1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 40 g suszonych grzybów
- 1,5 szklanki wody do grzybów + woda do podlania kapusty
- sól, pieprz
- odrobina mielonego kminku
- 1 jajko
- olej do smażenia
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 250 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko do posmarowania kulebiaków
Przygotowanie farszu:
Zaczynamy od przygotowania farszu, bo kapustka będzie potrzebowała trochę czasu.
Grzyby płuczemy (myjemy) i zalewamy wodą. Moczymy przez kilka godzin. Po tym czasie przekładamy namoczone grzyby i wywar z moczenia przelewamy do rondelka.
Gotujemy przez około 15 minut. Odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Kiedy grzyby przestygną, siekamy je.
W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do jej zeszklenia.
Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę i marchewkę utartą na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekane grzyby. Zalewamy wywarem z ich gotowania i dusimy do czasu, aż kapusta zmięknie. Od czasu do czasu podlewamy wodą.
Kiedy kapusta będzie miękka doprawiamy ją do smaku kminkiem, pieprzem i w razie potrzeby solą. Studzimy.
Do wystudzonej kapusty dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z drożdżami solą i cukrem. Dodajemy mleko i roztopione, ale przestudzone masło.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej odrywamy niewielki kawałek ciasta, z którego przygotujemy dekoracje.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na dwa spore płaty. Równomiernie rozkładamy na nich kapustę i zawijamy jak rolady. Końce zawijamy pod spód.
Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Odcięte wcześniej kawałki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z nich gwiazdki. Układamy je na naszych kulebiakach i smarujemy po wierzchu resztą roztrzepanego jajka.
Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.
Podajemy na ciepło, prosto z piekarnika albo po wystudzeniu.
Smacznego!
Dodaj komentarz