Najlepsze gotowanie to gotowanie w czasie którego za dużo się nie brudzi. Najlepiej tylko jeden garnuszek 🙂
I właśnie taki pomysł na obiad znajdziecie w tym wpisie. Wieprzowinka duszona z ziemniakami, cebulką i pieczarkami. To wszystko mięciutkie i aromatyczne. Jedyny dodatek, którym warto sobie zawrócić głowę, to kiszony ogóreczek, który bajecznie pasuje do tego dania.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 -5 dużych
Składniki:
- 500 – 600 g szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 0,5 kg pieczarek
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 6-8 ziarenek pieprzu
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wieprzowinę myjemy, kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Smażymy mięso do lekkiego zrumienienia (jest smak, jest aromat).
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ziarenka pieprzu i słodką paprykę. Chwilę smażymy mieszając.
Dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do czasu aż pieczarki puszczą wodę.
Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę i przepłukane ziemniaki. Mieszamy.
Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy. Dusimy do zmięknięcia ziemniaków. Co jakiś czas mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy solą.
Smacznego!
Dodaj komentarz