Uszka do barszczu wigilijnego

Uszka do barszczu wigilijnego.

U mnie w domu nigdy nie było tradycji gotowania na Wigilię zupy grzybowej. Zawsze był barszcz z uszkami. Tradycyjne uszka mają w sobie tylko grzyby, ale przyznam Wam się, że nie bardzo lubię takie tylko grzybowe, dlatego zaczęłam robić uszka z kapustą i grzybami. Nigdy nie robię ich w samą Wigilię, bo to zajmuje trochę za dużo czasu. Samo moczenie i gotowanie grzybów to kilka godzin. Do tego wyrabianie ciasta i lepienie miliona małych pierożków. Dobra wiadomość jest taka, że uszka spokojnie wytrzymają w lodówce przez 2-3 dni. bardzo dobrze się też mrożą.
Przepis na nasze polskie tortelini znajdziecie poniżej. A dla wszystkich poszukujących przepisu na idealny barszcz wigilijny przypominam swoją recepturę: wigilijny barszcz na zakwasie_KLIK.

czas przygotowania: całkiem długo (moczenie, gotowanie grzybów + gotowanie kapusty + lepienie uszek)
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 70 uszek

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki + mąka do podsypania
  • 3/4 szklanki ciepłej (a nawet lekko gorącej) wody
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • woda do gotowania

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą. Stopniowo dodajemy wodę i olej. Wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie farszu:

Grzyby płuczemy i moczymy kilka godzin. Odlewamy wodę.
Przekładamy namoczone grzyby do garnka, zalewamy nową wodą i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie dorzucamy do rondelka listek laurowy i posiekaną kiszoną kapustę. Dolewamy wodę i gotujemy przez około godzinę-półtorej, dolewając wody. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, odcedzamy, studzimy i jeden raz mielimy.

Przygotowanie uszek:

Ciasto dzielimy na dwie części i dość cienko rozwałkowujemy.
Przy pomocy małej szklanki/kieliszka (u mnie średnica 5 cm) wycinamy kawałki ciasta. Na środku każdego układamy farsz, zamykamy i zalepiamy. Formujemy uszka.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Gotujemy w dwóch partiach. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia.

Uszka do barszczu wigilijnego.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.