Dość długo z kalafiorami nie było mi po drodze. W sumie teraz nawet nie wiem dlaczego ich nie lubiłam, bo to przecież takie dobre warzywo. A do tego po prostu prześliczne. No i daje tyle możliwości na stworzenie naprawdę smacznych dań. Zup, przekąsek, obiadów, a nawet ciast!
Dziś przepis na bezmięsną ucztę, czyli steki z kalafiora.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- 50 g tartego sera typu parmezan
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości około 2-2, 5 cm. Każdy plaster solimy, doprawiamy pieprzem i rozmarynem.
Na patelni rozgrzewamy masło. Każdy plaster kalafiora smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu przekładamy kalafiora na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W razie potrzeby dodajemy jeszcze rozmarynu.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie każdy stek posypujemy tartym serem i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Podajemy cieplutkie albo wystudzone.
Smacznego!
Ostatnio modne te steki z kalafiora, chyba też będę musiała spróbować 🙂
Koniecznie, bo to obłędna pychota!