Mój dziadek zawsze powtarzał, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zgadzacie się? Nawet jeśli nie, to przecież zawsze przyjemnie znaleźć na talerzu coś kolorowego i innego niż zwykła kanapka. Dziś mam dla Was propozycję smakowitego i kolorowego śniadanka: grzanki z kolorową salsą warzywną i jajkiem sadzonym. Paluszki lizać!
czas przygotowania: 20 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 jajka
- 4 kromki chleba (u mnie żytni na zakwasie)
- 4 łyżeczki majonezu
- 1 nieduże awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 duży pomidor
- 0,5 średniego ogórka wężowego (tylko twarda część, bez wodnistego środka z pestkami)
- 1 spora łyżka drobno posiekanego szczypiorku (ewentualnie inne zioła)
- sól, pieprz
- masło do smażenia jajek
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania salsy.
Awokado obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Pomidora i ogórka również kroimy w kosteczkę. Dodajemy szczypiorek (albo inne zioła). Mieszamy z awokado. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chleb podpiekamy w tosterze/smażymy z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Każdą kromkę smarujemy łyżeczką majonezu.
Na majonez wykładamy salsę.
Jajka smażymy na maśle. Solimy i pieprzymy. Na każdą grzankę wykładamy jedno jajko sadzone.
Podajemy cieplutkie.
Smacznego!
Dodaj komentarz