Przy produkcji rozmaitych smakołyków z dyni zawsze zostają jakieś niezagospodarowane kawałki. Smacznym pomysłem na ich wykorzystanie jest przygotowanie słodko-ostrych placuszków z dyni i sera żółtego. Dobrze sprawdzają się podawane same, albo polane jakimś ostrym sosem.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10 placuszków
Składniki:
- 250 g dyni obranej ze skórki i z pestek
- 150 g ostrego sera żółtego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Dynię i ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy do nich roztrzepane jajka.
Dosypujemy mąkę, paprykę, czosnek, czarnuszkę, sezam, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Masę nakładamy łyżką i smażymy placuszki z obydwu stron, na rumiany kolor.
Smacznego!
Pyszne placuszki:)