Włoska kuchnia to nie tylko makarony, owoce morza i pizze, ale też niesamowite desery. Poza tiramisu, które chyba każdemu i od razu kojarzy się ze słoneczną Italią, królową włoskich słodkości jest panna cotta, czyli deser ze śmietany, wanilii i owoców (przecieru owocowego), albo czekolady, czy płynnego karmelu. Prosta w przygotowaniu i przepyszna.
Przepis jest inspirowany recepturą z darmowego ebooka multikurs.pl, który każdy może pobrać tutaj.
czas przygotowania: około 45 minut + chłodzenie (około 4 godzin)
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki na deser panna cotta:
- 500 ml tłustej śmietany (np. 36%)
- 75 g cukru pudru (w oryginalnym przepisie 150 g)
- 3 płatki żelatyny
- 1 laska wanilii
Składniki na mus:
- 450 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Przygotowujemy płatki żelatyny postępując według przepisu na opakowaniu. Każdy płatek wymaga namoczenia w miseczce z chłodną wodą. Wkładajcie płatki pojedynczo. W zależności od producenta, żelatyna powinna się moczyć od 5 do 10 minut.
W czasie, kiedy żelatyna namięka, śmietanę przelewamy do rondelka.
Dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii i podgrzewamy na małym ogniu. Często mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliła.
Odciskamy żelatynę z wody i łączymy ze śmietaną w rondelku. Mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy, którą przelewamy do przygotowanych naczynek (najlepiej przecierając przez sitko).
Wstawiamy do lodówki, żeby panna cotta stężała.
Przed podaniem możemy przyozdobić polewą z owoców, karmelem lub czekoladą, ewentualnie likierem wiśniowym.
Możemy też przygotować mus truskawkowy, który wylejemy na wierzch każdej porcji panna cotty.
Truskawki przekładamy do rondelka, dodajemy cukier puder i podgrzewamy, aż puszczą sok.
Blendujemy na gładką masę i dodajemy żelatynę (nie gotujemy!). Kiedy wystygnie lekko zgęstnieje.
Smacznego!
Dodaj komentarz