Dla wszystkich poszukujących i dla bezglutenowców, dziś alternatywa klasycznego ciasta do pizzy.
Na początku może się Wam się wydawać, że pomysł jest dość egzotyczny, ale zapewniam, że smakuje świetnie 🙂
Im więcej mąki dodacie, tym bardziej zbite będzie ciasto. Niezwykle mi smakowała taka wersja pizzy – będą kolejne.
czas przygotowania: do 90 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4-6
Składniki na kalafiorowe „ciasto” na spód pizzy:
- 1 mały kalafior
- 1 jajko
- 1 – 1 i 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy albo jaglanej
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
Składniki na wierzch pizzy:
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki tartego sera z obniżoną zawartością tłuszczu
- 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę wędliny drobiowej
- 0,5 dużej czerwonej papryki
- 0,5 dużej zielonej papryki
- ewentualnie: 1 mała (świeża) papryczka jalapeño
Przygotowanie ciasta:
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy mąkę z ciecierzycy i jajko. Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy oregano, papryką solą i pieprzem. Mieszamy.
Masę rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wyrównujemy łyżką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i układamy na blacie pozostałe składniki.
Przygotowanie pizzy:
Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Takim sosem smarujemy blat pizzy.
Posypujemy tartym serem i pokrojoną w kosteczkę wędlinę.
Po wierzchu posypujemy pokrojoną papryką i ewentualnie jalapeño.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz