Pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z kalafiora.

Dla wszystkich poszukujących i dla bezglutenowców, dziś alternatywa klasycznego ciasta do pizzy.
Na początku może się Wam się wydawać, że pomysł jest dość egzotyczny, ale zapewniam, że smakuje świetnie 🙂
Im więcej mąki dodacie, tym bardziej zbite będzie ciasto. Niezwykle mi smakowała taka wersja pizzy – będą kolejne.

czas przygotowania: do 90 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4-6

Składniki na kalafiorowe „ciasto” na spód pizzy:

  • 1 mały kalafior
  • 1 jajko
  • 1 – 1 i 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy albo jaglanej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Składniki na wierzch pizzy:

  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki tartego sera z obniżoną zawartością tłuszczu
  • 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę wędliny drobiowej
  • 0,5 dużej czerwonej papryki
  • 0,5 dużej zielonej papryki
  • ewentualnie: 1 mała (świeża) papryczka jalapeño

Przygotowanie ciasta:

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy mąkę z ciecierzycy i jajko. Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy oregano, papryką solą i pieprzem. Mieszamy.
Masę rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wyrównujemy łyżką.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i układamy na blacie pozostałe składniki.

Przygotowanie pizzy:

Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Takim sosem smarujemy blat pizzy.
Posypujemy tartym serem i pokrojoną w kosteczkę wędlinę.
Po wierzchu posypujemy pokrojoną papryką i ewentualnie jalapeño.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 10-15 minut.

Pizza na spodzie z kalafiora.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.