Już jakiś czas nie dzieliłam się z Wami żadnym pomysłem na szybką, imprezową przegryzkę. Dziś poszalejemy z ciastem francuskim. Możecie je zastąpić ciastem z przepisu na mini pizze na imprezę.
Takie przekąski są mocno pomidorowe i mają w sobie wszystko to, co lubię najbardziej: kozi serek (możecie go zastąpić zwykłym camembertem), jamón serrano (albo prosciutto crudo), pomidory i zioła prowansalskie. Nie ma szans, żeby takie zapiekanki zostały Wam “na później”. Znikają jeszcze cieplutkie 🙂
czas przygotowania: 35-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 15 sztuk
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie sera pleśniowego z koziego mleka (około 200 g)
- 3-4 łyżki passaty pomidorowej
- 4-5 plastrów szynki jamón serrano (albo innej dojrzewającej), pokrojonej w mniejsze kawałki
- 6-7 pomidorków koktajlowych pokrojonych w plastry
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ciasto francuskie dzielimy na 15 kwadracików. Brzegi każdego z nich zawijamy do środka.
Na środku każdego kawałka ciasta robimy kleksa z passaty. Rozsmarowujemy.
Na każdej zapiekance układamy trochę szynki i plasterek sera. Przykrywamy kawałkiem pomidora koktajlowego i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
pysznie i pomysłowo 😉 polecam ”zapiekanki z cukinią” ;pozdrawiam
https://gotujenacodzien.blogspot.com/2017/08/kolorowe-zapiekanki-z-cukinia.html