Przepis na te muffinki (autorstwa Karola Okrasy) pochodzi z książki “Rodzinna kuchnia Lidla”, w której znajdziecie pomysły na wielopokoleniowe gotowanie na każdą okazję. Znajdziecie go na stronie numer 32. Troszkę zmodyfikowałam proporcje dodatków i dosypałam oregano.
To bardzo fajny pomysł na śniadanie, na lunch albo na imprezę, czy grilla. Przygotowanie jest naprawdę prościutkie, więc śmiało można pobałaganić w kuchni z dzieciakami 🙂
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 21 sztuk
Składniki:
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 50 ml oleju z suszonych pomidorów
- 250-300 ml mleka
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku (w książce 1 ząbek)
- 150 g twardego, utartego sera (w książce 100 g)
- 230 g szynki wędzonej w kawałku (w książce 220 g)
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 czubata łyżka oregano (w książce bez oregano)
Przygotowanie:
Jajka delikatnie ubijamy z cukrem. Dolewamy olej i mleko. Doprawiamy solą i miksujemy.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty ser, drobno pokrojoną szynkę, posiekane suszone pomidory i oregano. Ponownie mieszamy.
Przygotowane papilotki napełniamy masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz