Już za niecały tydzień Wielkanoc. Z tą Wielkanocą jest tak, że każdy ma już swoje sprawdzone przez pokolenia receptury. Gdybyście jednak chcieli spróbować czegoś nowego, może zdecydujecie się na te wiosenne jajka faszerowane awokado?
Ważne, żeby przygotować je stosunkowo niedługo przed podaniem, bo awokado, mimo że skropione sokiem z cytryny, może stracić swój zieloniutki kolor.
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 połówek
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek
- 1 średnie awokado
- 1,5 łyżki soku z cytryny albo z limonki
- 3 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 czubate łyżki posiekanej kolendry
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól, pieprz
- do dekoracji: pomidorki koktajlowe, szczypiorek i odrobina awokado
Przygotowanie:
Każde jajko kroimy na pół (wzdłuż) i delikatnie wyciągamy z niego żółtko, które kruszymy.
Awokado obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę i kroimy miąższ w drobną kosteczkę. Zalewamy awokado sokiem z cytryny i bardzo dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokruszone żółtka, majonez i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Małą łyżeczką nakładamy farsz do otworów, z których wyciągnęliśmy żółtka.
Dekorujemy pomidorkami, szczypiorkiem i kawałkami awokado.
Smacznego!
Dodaj komentarz