Kapusta z łopatką i pomidorami

Kapusta z łopatką i pomidorami.

Kapusta z łopatką i pomidorami.

Kapusta to popisowe danie mojego Taty. Zawsze, kiedy za oknem zaczyna się robić mokro i ponuro w kuchni Rodziców zaczyna pachnieć kapustą duszoną z mięsem, pomidorami i esencjonalnymi ziołami. Taki obiad rozgrzeje każdego. Kapustkę można podawać samą, z chlebkiem, albo z ziemniakami – co kto lubi.

czas przygotowania: około 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4-5

Składniki:

  • 1 biała kapusta (około 1,5 – 2 kg)
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
  • tłuszcz do podsmażenia łopatki
  • 250 -300 g podgardla wieprzowego
  • 5-7 dojrzałych pomidorów (ewentualnie pomidory z puszki)
  • 10-12 ziarenek pieprzu
  • 2-3 listki laurowe
  • sól

Przygotowanie:

Z kapusty wycinamy głąba i szatkujemy ją na drobne kawałki.
Wkładamy do garnka z grubym dnem. Dolewamy wodę i dusimy, co jakiś czas mieszając.
Podgardle kroimy w drobną kosteczkę i wytapiamy skwarki.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Łopatkę kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni z odrobiną tłuszczu. W trakcie smażenia solimy.

Do kapusty dodajemy kolejno: mięso, skwarki z niewielką ilością tłuszczu, pomidory, pieprz w ziarenkach i listki laurowe. Solimy.
Całość dusimy pod przykryciem do czasu aż kapusta i mięso będą miękkie, a pomidory się rozpadną.
Kapusta może puścić sporo wody. Trzeba ją odparować.

Kapusta z łopatką i pomidorami.

Kapusta z łopatką i pomidorami.

Kapustę można zamrozić i przechowywać. Taka przemrożona jest najsmaczniejsza.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.