Zamykacie lato w słoikach? Ja od niedawna zaczęłam. Moja ostatnia produkcja to miliony słoików marynowanej cukinii (z papryką, czosnkiem i przyprawami). Zimą będzie pysznie!
czas przygotowania: 60 minut + pasteryzowanie
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 10 słoików o pojemności 0,5 l
Składniki:
- 4 spore , kolorowe cukinie (powinny być duże, ale nie wielgachne)
- 1 duża żółta papryka
- 3 średnie czerwone papryki
- 4 papryczki chili
- 1 duża, podłużna, czerwona papryka (słodka)
- 2 średnie główki czosnku
- 10 listków laurowych
- 1 opakowanie ziela angielskiego
- 1 opakowanie ziaren białej gorczycy
- 10 słoików o pojemności 0,5 l + 10 nakrętek
Składniki na marynatę:
- 10 szklanek wody
- 2,5-3 szklanki octu 10% (zależy, czy wolicie słodsze, czy bardziej octowe przetwory)
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki soli
Przygotowanie:
Przygotowanie warzyw:
Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plasterki lub w półplasterki. Paprykę i chili obieramy z pestek i kroimy w plasterki albo w paseczki.Czosnek obieramy.
Słoiczki wyparzamy.
Do każdego słoika wkładamy jeden listek laurowy i po 4 ziarenka ziela angielskiego. Po równo rozkładamy do słoików gorczycę i ząbki czosnku.
Według uznania układamy paprykę i chili. Tu rządzi tylko Wasza wyobraźnia – możecie układać kolorami albo podzielić na “ostre” i “łagodne” słoiczki. Jak Wam w duszy gra. Ja do niektórych w ogóle nie wkładałam chili, a do innych dorzuciłam go “na bogato”.
Na wszystkim układamy cukinię.
Przygotowujemy zalewę:
Podgrzewamy wodę z octem. Kiedy zacznie delikatnie bulgotać dodajemy sól i cukier. Rozpuszczamy go i zagotowujemy całość.
Tak przygotowaną (gorącą) marynatą zalewamy słoiki. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Pasteryzujemy metodą “na sucho” opisaną tu: KLIK.
Smacznego!
Dodaj komentarz