Cukinia marynowana (konserwowa)

Cukinia marynowana (konserwowa).

Zamykacie lato w słoikach? Ja od niedawna zaczęłam. Moja ostatnia produkcja to miliony słoików marynowanej cukinii (z papryką, czosnkiem i przyprawami). Zimą będzie pysznie!

czas przygotowania: 60 minut + pasteryzowanie
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 10 słoików o pojemności 0,5 l

Składniki:

  • 4 spore , kolorowe cukinie (powinny być duże, ale nie wielgachne)
  • 1 duża żółta papryka
  • 3 średnie czerwone papryki
  • 4 papryczki chili
  • 1 duża, podłużna, czerwona papryka (słodka)
  • 2 średnie główki czosnku
  • 10 listków laurowych
  • 1 opakowanie ziela angielskiego
  • 1 opakowanie ziaren białej gorczycy
  • 10 słoików o pojemności 0,5 l + 10 nakrętek

Składniki na marynatę:

  • 10 szklanek wody
  • 2,5-3 szklanki octu 10% (zależy, czy wolicie słodsze, czy bardziej octowe przetwory)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli

Przygotowanie:

Przygotowanie warzyw:
Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w plasterki lub w półplasterki. Paprykę i chili obieramy z pestek i kroimy w plasterki albo w paseczki.Czosnek obieramy.
Słoiczki wyparzamy.
Do każdego słoika wkładamy jeden listek laurowy i po 4 ziarenka ziela angielskiego. Po równo rozkładamy do słoików gorczycę i ząbki czosnku.
Według uznania układamy paprykę i chili. Tu rządzi tylko Wasza wyobraźnia – możecie układać kolorami albo podzielić na “ostre” i “łagodne” słoiczki. Jak Wam w duszy gra. Ja do niektórych w ogóle nie wkładałam chili, a do innych dorzuciłam go “na bogato”.
Na wszystkim układamy cukinię.

Cukinia marynowana (konserwowa).

Przygotowujemy zalewę:
Podgrzewamy wodę z octem. Kiedy zacznie delikatnie bulgotać dodajemy sól i cukier. Rozpuszczamy go i zagotowujemy całość.

Cukinia marynowana (konserwowa).

Tak przygotowaną (gorącą) marynatą zalewamy słoiki. Zakręcamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Pasteryzujemy metodą “na sucho” opisaną tu: KLIK.

Cukinia marynowana (konserwowa).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.