Już niedługo nowe inspiracje, a tymczasem, może przepis na szybką i lekką sałatkę grecką?
Idealna jako obiad w upalne dni, albo szybki lunch.
Chwila krojenia i macie przepyszną bombę witaminową z odrobiną śródziemnomorskiej nuty.
czas przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 250-270 g sera typu feta
- 1 główka sałaty
- 2 nieduże czerwone cebule
- 1 duży ogórek wężowy
- 4 średnie pomidory
- 100 g zielonych oliwek
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy.
Listki sałaty szarpiemy na drobniejsze kawałki i dzielimy na 4 porcje. Każdą układamy na osobnym talerzu.
Ogórka obieramy i dzielimy na ćwiartki. Każdą ćwierć kroimy na plasterki i układamy na sałacie.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Rozdzielamy równo na cztery talerze.
Pomidory kroimy w ósemki i układamy na brzegach talerzy (po jednym na talerz).
Ser kruszymy i posypujemy nim warzywa.
Na całość dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i posiekany szczypiorek.
Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz