Dzisiaj za oknem piękne słońce, więc na talerzu musi zagościć zielone szaleństwo!
Nie wiem jak Wy, ale ja tę sałatkę zaczynam od jedzenia oczami no i ten zapach…
Idealnie pasuje do łososia marynowanego w imbirze i czosnku, na którego przepis podałam Wam ostatnio.
Najlepsza jest mocno schłodzona.
czas przygotowania: 15 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 duży ogórek wężowy
- 1 mała zielona papryka
- 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
- 0,5 łyżeczek płatków chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Ogórka myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Kroimy w słupki (jak na zdjęciu), albo w plasterki.
Paprykę myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
Przekładamy warzywa do miseczki.
Przygotowujemy sos, mieszając sos sojowy, miód, chili i sezam.
Zalewamy nim ogórka i paprykę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Podajemy schłodzone, jako dodatek do obiadu.
Smacznego!
Dodaj komentarz