Szalejecie czasem z tradycyjnymi przepisami? Ja regularnie 🙂 A wiadomo, że najłatwiej poszaleć z zupami albo z mięsem. Już same tylko możliwości doprawienia kotletów mielonych są niezliczone. Ostatnio postanowiłam zaszaleć z wersją śródziemnomorską i dodałam do mięsa oliwki i suszone pomidory. Wyszło wspaniale.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka
- 3/4 szklanki posiekanych oliwek
- 0,5 szklanki posiekanych suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)
- 1 łyżka oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielone dokładnie mieszamy z oregano i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Dodajemy posiekane oliwki i posiekane suszone pomidory.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanej oliwie.
Można je też ponabijać na patyczki do szaszłyków, uformować w kształt kiełbaski i zgrillować.
Podajemy z ziemniakami (najlepiej pieczonymi) albo z ryżem i z ulubioną sałatką, np. z sałatką grecką.
Smacznego!
Dodaj komentarz