Ostry sos kiwi (do tacos i tortilli)

Ostry sos kiwi (do tacos i tortilli).

Świeży, słodko-ostry, z nutką pomarańczy. Idealne dopełnienie meksykańskich pyszności, które przygotowujecie w domu. Kiedyś w Warszawie była knajpa, w której do tacosów serwowano bardzo podobny sosik. Niestety, knajpę zamknięto, a smak na ten obłędny dodatek został. Można powiedzieć, że odtworzyłam go z kulinarnej tęsknoty 🙂 Jeśli lubicie ten rodzaj kuchni, to łapcie przepis. Prawdziwa petarda!

czas przygotowania: 10 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6-7

Składniki:

  • 2 duże owoce kiwi
  • sok z ćwiartki pomarańczy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 25 – 30 g papryczek jalapeño (takich z zalewy, ze słoiczka)

Przygotowanie:

Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy na dość gładką masę.

Podajemy jako dodatek do tacos/tortilli albo jako dip.

Ostry sos kiwi (do tacos i tortilli).

Ostry sos kiwi (do tacos i tortilli).

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.