Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem, który powstał w wyniku “sprzątania” lodówki. Po jakiejś domowej imprezie zostało nam sporo szynki. Znacie ten stan przesycenia wędlinką? Dopadł nas. A trzeba było jakoś wykorzystać te dobroci.
I właśnie w ten sposób powstała słodko-musztardowa tarta z szynką i czerwoną cebulą. Musztarda nadaje jej dość słony i lekko ostry smak, dlatego postarajcie się wybrać szynkę i ser, które nie są przesolone.
Całkiem nieźle smakuje cieplutka, ale moim zdaniem jeszcze lepiej wystudzona.
czas przygotowania: około 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- sól
Składniki na farsz:
- 250 g szynki pokrojonej w kosteczkę (uwaga! nie może być za słona)
- 250 g sera pokrojonego w kosteczkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w paseczki
- 1 czubata łyżka masła
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 łyżeczki brązowego cukru
Składniki na zalewę:
- 1 mała śmietana 18%
- 1 duże jajko
- 3 łyżki musztardy francuskiej (z ziarenkami gorczycy)
- 1 duża łyżka ostrej musztardy (np. sarepskiej, rosyjskiej albo z pieprzem cayenne)
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie ciasta:
Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.
Przygotowanie farszu:
W garnku rozgrzewamy masło.
Dorzucamy cebulę i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy ocet balsamiczny i brązowy cukier.
Podgrzewamy przez kilka minut, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Wystudzoną cebulę mieszamy z serem i szynką. Taki farsz przekładamy na ciasto.
Całość zalewamy mieszaniną śmietany, roztrzepanego jajka, musztardy i miodu.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz