Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, ale pogoda jest jeszcze dość kapryśna. Dla wszystkich zniecierpliwionych oczekiwaniem miłośników grillowania przedstawiam przepis na soczyste szaszłyki z piekarnika.
Smak lata i grillowych spotkań, póki co w domowym wydaniu.
Jako dodatek, idealnie sprawi się salsa z mango i chili, na którą przepis znajdziecie tutaj.
czas przygotowania: 1,5 godziny
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 7 sporych szaszłyków
Składniki:
- 700-750 g piersi z kurczaka
- 300 g boczku wędzonego parzonego, pokrojonego w cieniutkie plasterki
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka obieramy, myjemy i kroimy w sporą kostkę – jak na tradycyjne szaszłyki.
W misce rozrabiamy marynatę do mięsa łącząc olej, paprykę, czosnek, sól i pieprz.
Kawałki kurczaka obtaczamy w marynacie. Zostawiamy je w misce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Każdy plasterek boczku przecinamy na pół (w poprzek).
Każdy kawałek kurczaka owijamy połówką plastra boczku. Takie zawijasy nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Ja staram się na każdym patyczku zmieścić około 5 kawałków kurczaka.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
Szaszłyki układamy na kratce, albo w blaszce/naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 30 min. Po 15 minutach obracamy.
W trakcie pieczenia z boczku wytopi się tłuszcz, więc jeśli nie będziecie piekli szaszłyków na kratce, odlejcie go w połowie pieczenia. Szaszłyki i tak będą soczyste wewnątrz i chrupiące na wierzchu.
Jeżeli wybierzecie pieczenie na kratce, to uwaga: z szaszłyków będzie kapać, więc pieczcie np. nad blaszką wyłożoną papierem do pieczenia.
Smacznego!
Dodaj komentarz