Dziś kolejny pomysł na szaszłyki. Tym razem mniej tradycyjnie, bo lekko orientalnemu kurczakowi towarzyszą grillowane pomidory. Suszone pomidory z grilla sprawdzają się wyśmienicie, ale upieczone pomidorki koktajlowe to jest prawdziwy obłęd smakowy. Przetestujcie i sami oceńcie.
czas przygotowania: około 40 minut + grillowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 8 sztuk
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka otartego tymianku
- 1 łyżka curry (żółtego, proszkowanego)
- szczypta soli
- 1/2 łyżki oliwy
- 24 pomidorki koktajlowe
- około 150 g suszonych pomidorów w oliwie, albo oleju (słoik)
Będą też potrzebne patyczki do szaszłyków.
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, obieramy i kroimy na około 24 kawałki.
Przygotowujemy marynatę mieszając tymianek, curry, sól i oliwę. Obtaczamy w niej kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Myjemy pomidorki koktajlowe. Suszone pomidory odsączamy z zalewy.
Przygotowujemy szaszłyki nabijając na każdy patyczek po 3 kawałki kurczaka, 3 suszone pomidory i 3 pomidorki koktajlowe (na zmianę).
Grillujemy z obydwu stron, aż do zrumienienia się mięsa.
Smacznego!
Dodaj komentarz