Ta szpinakowo-cukiniowa przekąska uprzyjemni Wam domowe spotkanie ze znajomymi, grillika albo po prostu będzie fajną przegryzką/kolacją. Dobrze przyprawiony szpinak jest przepyszny! Nie bójcie się go. Zwłaszcza teraz, kiedy można kupić młodziutkie i aromatyczne listki. Schowany w kieszonkach z ciasta francuskiego, z aromatycznym serem i cukinią – wymiata.
czas przygotowania: 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość: 12
Składniki:
- 1 duży płat ciasta francuskiego
- 1 nieduża cukinia
- 300 g listków szpinaku baby
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 80-100 g sera pleśniowego typu lazur
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy masło. Cukinię kroimy w plasterki, które dzielimy na ćwiartki. Wrzucamy na masło. Smażymy chwilę.
Dodajemy listki szpinaku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy często mieszając do czasu zredukowania objętości szpinaku i odparowania wody. Doprawiamy solą (delikatnie) i pieprzem.
Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów.
Na środku każdego kwadracika wykładamy część szpinaku i cukinii. Posypujemy odrobiną pokruszonego sera pleśniowego.
Składamy kwadraty (jak koperty) i sklejamy krawędzie.
Zachowując odstępy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez około 15-20 minut (do zrumienienia).
Smacznego!
Dodaj komentarz