Dziś będzie bez nadmiernego gadania. Po prostu przepis na smakowity obiad: polędwiczki z kurczaka duszone w sosie ze śmietany, cebulki i pieczarek.
czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 1 duża cebula
- 250-300 g pieczarek
- 400 g śmietany 18%
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy mięso. W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na rumiany kolor. Wyjmujemy mięso z rondelka.
Wrzucamy do niego łyżkę masła. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dorzucamy pieczarki (umyte, obrane i utarte na tarce od dużych oczkach). Smażymy do czasu odparowania z pieczarek wody.
Zmniejszamy ogień pod rondelkiem. Dolewamy do pieczarek śmietanę. Mieszamy. Doprawiamy sos solą i pieprzem.
Dorzucamy do sosu usmażone polędwiczki z kurczaka i dusimy przez kilka minut.
Podajemy z kaszą albo gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Przepyszna propozycja!
Smakuję…
Smacznego! 🙂 u mnie ekspresem zniknęło!