Pomysł na prosty niedzielny obiadek? Proszę bardzo. Co powiecie na mielone kotleciki ze śliwkami, które na dodatek są podsmażone w boczku? Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka albo sałatka. Macie ochotę spróbować?
czas przygotowania: 50-60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 350-400 g mięsa mielonego (wieprzowiny albo z kurczaka)
- 60 g suszonych śliwek
- 200 g boczku wędzonego parzonego w cienkich plastrach
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone śliwki. Mieszamy.
Formujemy małe kotleciki. Każdy kotlecik zawijamy w boczek.
Smażymy do zrumienienia się boczku albo pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (boczek powinien się zrumienić).
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz