Kotleciki mielone ze śliwkami i boczkiem

Kotleciki mielone ze śliwkami i boczkiem.

Pomysł na prosty niedzielny obiadek? Proszę bardzo. Co powiecie na mielone kotleciki ze śliwkami, które na dodatek są podsmażone w boczku? Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka albo sałatka. Macie ochotę spróbować?

czas przygotowania: 50-60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 350-400 g mięsa mielonego (wieprzowiny albo z kurczaka)
  • 60 g suszonych śliwek
  • 200 g boczku wędzonego parzonego w cienkich plastrach
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone śliwki. Mieszamy.
Formujemy małe kotleciki. Każdy kotlecik zawijamy w boczek.
Smażymy do zrumienienia się boczku albo pieczemy  przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (boczek powinien się zrumienić).

Kotleciki mielone w boczku.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.