Pani pogodynka niezmiennie zapowiada nadchodzące upały.
Zapowiada i zapowiada, ale na horyzoncie nie widać prawdziwego lata. Może w końcu doczekamy się na nielimitowane słońce. A wtedy idealnie sprawdzi się orzeźwiająca pasta z awokado – świetny dodatek do chleba, dip do nachosów albo sałatka do grillowanego kurczaka. Sami zdecydujcie z czym najbardziej Wam smakuje 🙂
czas przygotowania: 20 min + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: miseczka (salsa dla około 6 osób, albo sałatka dla 4)
Składniki:
- 2 średnie awokado
- 1 spory pomidor
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę. Miąższ siekamy w drobną kosteczkę i zalewamy sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy.
Dodajemy pokrojonego w kosteczkę pomidora (najlepiej tylko część bez pestek) i drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy kolendrę i mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy schłodzone, jako dodatek do nachosów, do grillowanego kurczaka albo do chleba.
Smacznego!
Dodaj komentarz