Galaretki z wędliną i jajkiem

Galaretki z wędliną i jajkiem.

Dziś mam dla Was pomysł na śliczne i malutkie galaretki, w których możecie zatopić wszystko, na co tylko macie ochotę. Wędlinę, jajka na twardo, gotowane warzywa, ogórki konserwowe, ser. Hulaj dusza. Ja przygotowałam dwa rodzaje: z szynką i z kiełbaską.

czas przygotowania: 30 min + tężenie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

  • 3 jajka na twardo pokrojonego w plastry
  • 3 duże plastry szynki
  • 1 sztuka kiełbaski myśliwskiej
  • 0,5 szklanki ugotowanego zielonego groszku
  • 1 mała marchewka ugotowana na miękko i pokrojona w kostkę
  • do dekoracji: natka z pietruszki, koperek, szczypiorek
  • 300 ml bulionu (najlepiej warzywnego) albo 300 ml wody, w której gotowaliśmy groszek i marchewkę
  • 2 łyżeczki żelatyny uniwersalnej (uwaga! proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu) albo 12 g żelatyny bulionowej (uwaga! żelatyna bulionowa jest dość słona i mętna)
  • 12 silikonowych papilotek
  • do podania: chrzan i świeże pieczywo

Przygotowanie:

Do silikonowych papilotek wkładamy składniki.

Zrobiłam dwa rodzaje:
1. posiekana szynka, groszek, natka z pietruszki, szczypiorek,  jajko.
2. posiekana kiełbaska, groszek, marchewka, koperek, jajko.

Papilotki zalewamy żelatyną i odstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żeby wyjąć galaretki z papilotek, trzeba je na chwilę zamoczyć w ciepłej wodzie. Wyjdą bez problemu.

Galaretki z wędliną i jajkiem.

Podajemy z chrzanem i ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.