Dziś mam dla Was pomysł na śliczne i malutkie galaretki, w których możecie zatopić wszystko, na co tylko macie ochotę. Wędlinę, jajka na twardo, gotowane warzywa, ogórki konserwowe, ser. Hulaj dusza. Ja przygotowałam dwa rodzaje: z szynką i z kiełbaską.
czas przygotowania: 30 min + tężenie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
- 3 jajka na twardo pokrojonego w plastry
- 3 duże plastry szynki
- 1 sztuka kiełbaski myśliwskiej
- 0,5 szklanki ugotowanego zielonego groszku
- 1 mała marchewka ugotowana na miękko i pokrojona w kostkę
- do dekoracji: natka z pietruszki, koperek, szczypiorek
- 300 ml bulionu (najlepiej warzywnego) albo 300 ml wody, w której gotowaliśmy groszek i marchewkę
- 2 łyżeczki żelatyny uniwersalnej (uwaga! proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu) albo 12 g żelatyny bulionowej (uwaga! żelatyna bulionowa jest dość słona i mętna)
- 12 silikonowych papilotek
- do podania: chrzan i świeże pieczywo
Przygotowanie:
Do silikonowych papilotek wkładamy składniki.
Zrobiłam dwa rodzaje:
1. posiekana szynka, groszek, natka z pietruszki, szczypiorek, jajko.
2. posiekana kiełbaska, groszek, marchewka, koperek, jajko.
Papilotki zalewamy żelatyną i odstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żeby wyjąć galaretki z papilotek, trzeba je na chwilę zamoczyć w ciepłej wodzie. Wyjdą bez problemu.
Podajemy z chrzanem i ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz