Z okazji międzynarodowego dnia pizzy mam dziś dla Was przepis na imprezową przekąskę, która będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę – mini pizze. Ponieważ nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy, te malutkie pyszności cieszą się ogromną popularnością i bardzo szybko znikają. Kto pierwszy, ten lepszy 🙂
czas przygotowania: do 75 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10-12 niewielkich sztuk
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki (+ mąka do ewentualnego podsypywania w czasie wyrabiania ciasta)
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Alternatywą jest też skorzystanie z gotowego ciasta na pizzę. W coraz większej ilości marketów można je już kupić. Wyglądają jak rulonik ciasta francuskiego i najczęściej znajdziecie je w sklepowej lodówce, zaraz obok tego produktu.
Składniki na wierzch pizzy:
- 1 mała puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 1 szklanka sera tartego
- 0,5 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 2-3 plastry szynki albo inna wędlina pokrojona w kosteczkę lub w paski
- ewentualnie 1 łyżka marynowanych papryczek jalapeño pokrojonych w plasterki – to dla miłośników ostrego. Ja zawsze robię część “na ostro”, a część bez papryczek
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski. Dodajemy żółtko, wodę i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypując mąkę. Kiedy masa będzie jednolita przykrywamy miskę i na 20 minut odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy na małe kawałki . Rozmiar porcji zależy wyłącznie od Waszej fantazji (mi wyszło 11). Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie sosu i mini pizzuń:
Pomidory mieszamy z oregano, papryką i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Takim sosem smarujemy każdy kawałek ciasta.
Na sosie układamy pokrojone oliwki i wędlinę. Jeśli przygotowujecie mini pizze w wersji na ostro, również jalapeño.
Całość posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut (do czasu aż brzegi się zrumienią).
Smacznego!
Dodaj komentarz