Mini pizze na imprezę

Mini pizze na imprezę.

Z okazji międzynarodowego dnia pizzy mam dziś dla Was przepis na imprezową przekąskę, która będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę – mini pizze. Ponieważ nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy, te malutkie pyszności cieszą się ogromną popularnością i bardzo szybko znikają. Kto pierwszy, ten lepszy 🙂

czas przygotowania: do 75 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 10-12 niewielkich sztuk

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki (+ mąka do ewentualnego podsypywania w czasie wyrabiania ciasta)
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g)
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Alternatywą jest też skorzystanie z gotowego ciasta na pizzę. W coraz większej ilości marketów można je już kupić. Wyglądają jak rulonik ciasta francuskiego i najczęściej znajdziecie je w sklepowej lodówce, zaraz obok tego produktu.

Składniki na wierzch pizzy:

  • 1 mała puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka sera tartego
  • 0,5 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 2-3 plastry szynki albo inna wędlina pokrojona w kosteczkę lub w paski
  • ewentualnie 1 łyżka marynowanych papryczek jalapeño pokrojonych w plasterki – to dla miłośników ostrego. Ja zawsze robię część “na ostro”, a część bez papryczek

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski. Dodajemy żółtko, wodę i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypując mąkę. Kiedy masa będzie jednolita przykrywamy miskę i na 20 minut odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i ponownie zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy na małe kawałki . Rozmiar porcji zależy wyłącznie od Waszej fantazji (mi wyszło 11). Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowanie sosu i mini pizzuń:

Pomidory mieszamy z oregano, papryką i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Takim sosem smarujemy każdy kawałek ciasta.
Na sosie układamy pokrojone oliwki i wędlinę. Jeśli przygotowujecie mini pizze w wersji na ostro, również jalapeño.
Całość posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut (do czasu aż brzegi się zrumienią).

Mini pizze na imprezę.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.