Nie wszystkie potrawy na wigilijnym stole muszą być tradycyjne, dlatego dla poszukujących pomysłu na prostą i smaczną (ale zaskakującą w tych okolicznościach roku) przystawkę, przedstawiam dziś przepis na łososia faszerowanego serkiem chrzanowym.
Delikatny łosoś świetnie gra z ostrym chrzanem i świeżością ogórka. Wszystko uzupełnia koperek.
Jeżeli jesteście zwolennikami klasycznych dań wigilijnych, możecie wykorzystać przepis do menu sylwestrowego, albo zaserwować łososia jako imprezową przekąskę.
czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 14 – 16 kawałków
Składniki:
- 150 g łososia wędzonego w plastrach
- 200 g serka śmietankowego o smaku chrzanu (albo zwykłego serka śmietankowego wymieszanego dokładnie z łyżeczką chrzanu)
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 0,5 ogórka wężowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na kawałku folii spożywczej układamy plastry łososia tak, żeby uformowały prostokąt.
Starajcie się poskładać je równo, żeby nie zostawały żadne “dziurki”. W przeciwnym razie będzie przez nie wystawał farsz.
Serek delikatnie solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem.
Tak przygotowaną masę wykładamy na łososia. Uwaga: nie rozsmarowujemy jej, tylko na środku łososiowego prostokąta formujemy wałek z serka.
Ogórka obieramy, usuwamy “mokrą” część z nasionami, a pozostałą część miąższu kroimy w cienkie słupki. Układamy je na wierzchu serka.
Korzystając z folii, na której leży łosoś, zawijamy całość w roladkę. Brzegi łososia powinny się połączyć i uformować coś na kształt kiełbaski.
Zawijamy całość w folię i wstawiamy do lodówki na około 40 minut.
Po tym czasie wyciągamy łososia i kroimy w plasterki o grubości 1-1,5 cm.
Możecie podać łososia jako niezależną przystawkę, albo ułożonego na małych kanapeczkach.
Smacznego!
Dodaj komentarz