Kąski chlebowe z boczkiem

Kąski chlebowe z boczkiem.

Kąski chlebowe z boczkiem.

Zdarza się Wam, że po świętach, wolnych dniach i dłuższych weekendach zostaje Wam dużo chleba, którego nie chcecie wyrzucać? W takiej sytuacji najlepiej zrobić z niego coś pysznego.
Zła wiadomość jest taka, że każde tosty i zapiekanki w końcu się znudzą. I właśnie w takich okolicznościach przyrody wymyśliłam kąski chlebowe, które ewoluowały, wzbogacając się o kolejne dodatki.

czas przygotowania: do 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 20 sztuk

Składniki:

  • 6 sporych kromek chleba
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6-8 łyżek mąki pszennej
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 100 g boczku wędzonego i parzonego w plastrach
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kromki chleba kruszymy na małe kawałki i przerzucamy do wysokiego naczynia.
Wbijamy do niego jajka i stopniowo wlewamy mleko. Jeśli pieczywo nie będzie bardzo suche, może się okazać, że wykorzystacie mniej niż pół szklanki. Blendujemy.
Dodajemy sól, oregano i 6 łyżek mąki. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt lepiąca dodajemy więcej mąki.
Boczek kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do masy. Dosypujemy ser i dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki trochę większe niż orzechy włoskie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 5-10 minut, do zrumienienia.

Kąski chlebowe z boczkiem.

Kąski chlebowe z boczkiem.

Podajemy ciepłe, albo zimne.

Kąski chlebowe z boczkiem.

Kąski chlebowe z boczkiem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Odpowiedzi do Kąski chlebowe z boczkiem

  1. Karo

    Zapisałam sobie do zakładek bo wyglądają fantastycznie!

    • Smak na Wspak

      🙂 są całkiem smakowite 🙂 a szczerze mówiąc, najsmaczniejsze następnego dnia.

  2. rozalinka

    Mmm… Pycha 🙂

Skomentuj rozalinka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.