Piątek! A skoro tak, to znaczy, że weekend! A skoro tak, to znaczy, że spotkania ze znajomymi, piknikowe wyprawy za miasto i słodkie lenistwo pod chmurką!
Przydałoby się coś do pochrupania. Smacznego, dla wszystkich, i przede wszystkim szybkiego w przygotowaniu. Właśnie takie są ekspresowe paluszki z ciasta francuskiego, które możecie obsypać ulubioną przyprawą i serem.
Ja wykorzystałam kminek i żółty ser, ale bardzo smaczne są też z oregano albo z ostrą papryką i oscypkiem.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 30-35 paluszków
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziaren kminku (albo ostrej papryki/oregano)
- 70-100 g żółtego sera (albo oscypka)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Żeby uzyskać prostokątne paluszki kroimy ciasto w paski – najpierw wzdłuż, a potem w poprzek.
Po upieczeniu paluszki powinny się bez problemu porozdzielać.
Ciasto posypujemy solą, kminkiem i serem utartym na tarce o małych oczkach.
Pieczemy do zrumienienia się ciasta i sera, czyli około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz