Korzystajcie z sezonowych owoców!
Ja dostałam ostatnio przepyszną paczuszkę pełną jeżyn. Część zlikwidowałam od razu, magazynując głęboko w brzuszku, ale z tej większej połowy wyprodukowałam muffinki.
Przepis jest dość uniwersalny, bo jeżyny możecie zastąpić innymi owocami (np. malinami albo jagodami), a czekolada wcale nie musi być biała. Pychota!
Babeczki robią się szybko i długo zachowują świeżość.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 16 babeczek
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oleju
- 1 tabliczka posiekanej białej czekolady
- 300 g świeżych jeżyn
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre, które stopniowo przelewamy do miski z suchymi składnikami.
Miksujemy na małych obrotach, do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy posiekaną czekoladę i jeżyny, delikatnie mieszamy.
Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Każdą wypełniamy ciastem do wysokości 3/4.
Pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz