Udka kurczaka pieczone w czerwonym winie, w towarzystwie gruszek i pomarańczy to kandydat na niecodzienny obiad. Lekko wytrawne, lekko słodkie, sprawdzą się na każdym stole.
Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, albo z ryżem.
czas przygotowania: 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 kg udek kurczaka
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 3 gruszki
- 2 małe pomarańcze
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz
- olej do podsmażenia udek
Przygotowanie:
Udka kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka ze wszystkich stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Gruszki kroimy na ósemki i wykrajamy z nich gniazda nasienne.
Pomarańcze parzymy wrzątkiem, albo bardzo dokładnie szorujemy i również kroimy w ósemki.
Owoce układamy pomiędzy udkami kurczaka.
Całość podlewamy winem.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową, w której robimy kilka dziurek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do zrumienienia się mięsa (około 5-7 minut).
Smacznego!
Dodaj komentarz