Lubicie pieczyste na kanapkach? Ja bardzo, dlatego często, zamiast wędlin przygotowuję coś alternatywnego. Na przykład schab, albo pieczoną pierś z indyka.
Żeby skrócić sobie trochę czas pieczenia, a jednocześnie zamknąć soki mięsa w środku, zaczynam od obsmażenia. Możecie pominąć ten etap, ale wtedy proces pieczenia musi trwać dłużej.
czas przygotowania: do 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: dużo
Składniki:
- 800-900 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z indyka nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej, jeśli mięso w przyprawach przeleżakuje w lodówce całą noc.
Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy indyka z każdej strony na rumiany kolor.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 18o stopni.
Jeśli nie macie naczynia z przykrywką, wystarczy folia aluminiowa.
Pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 10 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz