Mocno warzywne placki o delikatnej konsystencji.
Smakowite i na ciepło i na zimno.
Kwestię dodania do masy bułki tartej zostawiam Waszej decyzji.
Ja zazwyczaj tego nie robię, bo lubię różne struktury, na które
natrafia się w trakcie jedzenia: chrupiąca cukinia i papryka,
kremowa fasola i mięsiste pieczarki – to bardzo fajne połączenie.
Z drugiej strony, nie da się ukryć, że z bułką dużo łatwiej je usmażyć, a nie zmienia smaku całości.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 10 placuszków
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 250 g pieczarek (około 5-6 większych sztuk)
- 1 średnia cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Przerzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu aż do odparowania wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Fasolę odcedzamy i blendujemy na gładką masę.
Cukinię i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
Czosnek ucieramy, albo przeciskamy przez praskę.
Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy jajka i mieszamy.
Na tym etapie można dodać bułkę tartą. Dzięki niej masa będzie trochę bardziej gęsta i łatwiej będzie Wam przewracać placki na patelni. Bez bułki placki są mniej zbite, ale przez to delikatniejsze.
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Formujemy przy tym niewielkie placuszki.
Smażymy z obu stron. Gotowe!
Smacznego!
Dodaj komentarz