Placki z cukinii i z tuńczyka

Placki z cukinii i z tuńczyka.

Placki z cukinii i z tuńczyka.

Było dużo mięsnych dobroci, teraz czas na coś lżejszego.
Warzywa i ryba to zawsze dobrana para, a w tych plackach to duet doskonały.
Jedynym problemem może być kupno zmielonych otrębów (mąki otrębowej). Przyznam szczerze, że nawet nie wiem, czy coś takiego można kupić. Mielone otręby z przepisu były wykonywane metodą domową – w starym młynku do kawy.
Możecie spróbować z całymi otrębami, ale wtedy dodajcie ich trochę więcej.

czas przygotowania: 30 – 40 minut
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 10 placuszków

Składniki:

  • 200 – 220 g cukinii (jedna średnia)
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (około 120 g po odsączeniu z zalewy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki zmielonych otrębów owsianych (w wersji niedietetycznej możecie też użyć mąki, albo bułki tartej)
  • 1 czubata łyżka ziaren słonecznika
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy do niej jajko, otręby, czosnek przeciśnięty przez praskę, albo utarty na tarce o małych oczkach, chili i zmielone otręby. Mieszamy.
Do miski z masą cukiniową dodajemy tuńczyka, słonecznika i sól. Ponownie dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na patelnię łyżką i smażymy bez tłuszczu.
Pośpiech na tym etapie nie jest wskazany. Zmniejszcie trochę ogień i posmażcie placki chwilę dłużej. W przeciwnym razie mogą się rozpadać.

Placki z cukinii i z tuńczyka.

Placki z cukinii i z tuńczyka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Placki z cukinii i z tuńczyka

  1. rozalinka

    Nie mam młynka, więc dałam otręby “niemielone” w ciut większej ilości. Wyszło całkiem nieźle 🙂

    • Smak na Wspak

      Cieszę się, że wyszło smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.