Było dużo mięsnych dobroci, teraz czas na coś lżejszego.
Warzywa i ryba to zawsze dobrana para, a w tych plackach to duet doskonały.
Jedynym problemem może być kupno zmielonych otrębów (mąki otrębowej). Przyznam szczerze, że nawet nie wiem, czy coś takiego można kupić. Mielone otręby z przepisu były wykonywane metodą domową – w starym młynku do kawy.
Możecie spróbować z całymi otrębami, ale wtedy dodajcie ich trochę więcej.
czas przygotowania: 30 – 40 minut
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 10 placuszków
Składniki:
- 200 – 220 g cukinii (jedna średnia)
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (około 120 g po odsączeniu z zalewy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki zmielonych otrębów owsianych (w wersji niedietetycznej możecie też użyć mąki, albo bułki tartej)
- 1 czubata łyżka ziaren słonecznika
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy do niej jajko, otręby, czosnek przeciśnięty przez praskę, albo utarty na tarce o małych oczkach, chili i zmielone otręby. Mieszamy.
Do miski z masą cukiniową dodajemy tuńczyka, słonecznika i sól. Ponownie dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na patelnię łyżką i smażymy bez tłuszczu.
Pośpiech na tym etapie nie jest wskazany. Zmniejszcie trochę ogień i posmażcie placki chwilę dłużej. W przeciwnym razie mogą się rozpadać.
Smacznego!
Nie mam młynka, więc dałam otręby “niemielone” w ciut większej ilości. Wyszło całkiem nieźle 🙂
Cieszę się, że wyszło smakowicie 🙂