Nigdy nie podjęłam się przygotowania blinów. Trochę z lenistwa, a trochę z ciągłego braku czasu. Bo przecież zawsze znajdzie się świetny powód, żeby nic nie robić. A poświęcenie kilku godzin na przygotowanie (jakby na to nie patrzeć) kilku placków zdecydowanie mnie onieśmiela.
Jeszcze kiedyś przyjdzie taki dzień, że podejmę blinowe wyzwanie, ale chwilowo potrzebna była alternatywa. I tak powstał przepis na ekspresowe placuszki orkiszowe, które dumnie dźwigają blinowe dodatki. Zaskakująco smaczne, lekkie i sycące. Czego chcieć więcej?
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 14 placuszków
Składniki:
- 2 opakowania serka naturalnego Bieluch (lekki)
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki otrębów orkiszowych
- sól
- 100 g łososia w plastrach
- mały jogurt naturalny, albo śmietankowy serek naturalny
- skórka otarta z połowy cytryny
- koperek
- ewentualnie: oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Do serków dodajemy jajka i sól. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Dosypujemy otręby i ponownie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię łyżką przelewamy masę, formując przy tym niewielkie placuszki.
Smażymy z obydwu stron – do zrumienienia.
Przed podaniem na każdy placek nakładamy łyżeczkę jogurtu/serka i posypujemy skórką z cytryny.
Na wierzch układamy po kawałku łososia i posypujemy koperkiem.
Smacznego!
w zyciu bym nie wpadła żeby zrobić takie placuszki z serka Bieluch lekki, który uwielbiam ;). Jutro na śniadanie pomysł już mam. Dzięki!
Pyszne i do tego zdrowe. 🙂 Ziarno orkisz jest bardzo zdrowe sycące, zawierające dużo błonnika pokarmowego, odchudzające a przede wszystkim wzmacniające odporność. A takie placuszki z pewnością polubią dzieci 🙂