A może soczysty kurczak w paprykowym sosie? Coś dla miłośników mocno warzywnych smaków. Aromatyczne i mięciutkie mięso, świetne na obiad. A do tego wszystkiego, bardzo szybko się robi.
Bez zbędnego gadania, sprawdźcie sami 🙂
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 0,5 zielonej papryki
- oliwa do smażenia
- 2 szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- do podania: świeży lubczyk
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i solimy. Kroimy w cienkie plasterki/w kostkę.
W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy kurczaka i smażymy na rumiany kolor.
Dorzucamy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy przez około 5 minut, często mieszając.
Dodajemy ziarenka pieprzu, czosnek i słodką paprykę. Mieszamy.
Zalewamy 1 szklanką buliony, zmniejszamy ogień pod rondelkiem i dusimy do czasu odparowania bulionu. Dolewamy drugą porcję i częściowo odparowujemy. Co jakiś czas mieszamy.
Przed podaniem posypujemy świeżym, posiekanym lubczykiem.
Podajemy z ryżem albo ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz