Kurczak duszony z papryką

Kurczak duszony z papryką.

Kurczak duszony z papryką.

A może soczysty kurczak w paprykowym sosie? Coś dla miłośników mocno warzywnych smaków. Aromatyczne i mięciutkie mięso, świetne na obiad. A do tego wszystkiego, bardzo szybko się robi.
Bez zbędnego gadania, sprawdźcie sami 🙂

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 zielonej papryki
  • oliwa do smażenia
  • 2 szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • do podania: świeży lubczyk

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i solimy. Kroimy w cienkie plasterki/w kostkę.
W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy kurczaka i smażymy na rumiany kolor.
Dorzucamy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę i smażymy przez około 5 minut, często mieszając.
Dodajemy ziarenka pieprzu, czosnek i słodką paprykę. Mieszamy.
Zalewamy 1 szklanką buliony, zmniejszamy ogień pod rondelkiem i dusimy do czasu odparowania bulionu. Dolewamy drugą porcję i częściowo odparowujemy. Co jakiś czas mieszamy.
Przed podaniem posypujemy świeżym, posiekanym lubczykiem.

Kurczak duszony z papryką.

Kurczak duszony z papryką.

Podajemy z ryżem albo ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.