W ramach odkrywania nowych sposobów na drób, mam dla Was dzisiaj propozycję soczystego kurczaka, duszonego w pomidorach, z dodatkiem czosnku, cebulki i cukinii. Niesamowicie delikatny i pełen smaków. Po prostu smaczny.
czas przygotowania: 45 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 0,5-0,6 kg piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 1 szklanka bulionu z kury
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 5-6 ziarenek pieprzu
- sól
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.
Odcinamy polędwiczki i każdą pierś kroimy wzdłuż na kilka kotletów, które delikatnie solimy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i partiami podsmażamy kotlety do lekkiego zrumienienia.
Kiedy wszystkie będą usmażone, przekładamy je z powrotem do garnka.
Układamy kolejno mięso, kawałki cebuli pokrojonej w półplasterki, odrobinę czosnku utartego na tarce o małych oczkach i ziarenka pieprzu. Powtarzamy.
Całość zalewamy bulionem i pomidorami. Dusimy około 10 minut.
Cukinię myjemy i kroimy w kawałki. Dorzucamy do garnka.
Dusimy około 15 minut na małym ogniu, redukując sos.
Smacznego!
Dodaj komentarz