Pieczone kotlety z brokułów

Pieczone kotlety z brokułów.

Pieczone kotlety z brokułów.

Zielone atakuje, czyli kolejna odsłona brokułowego szaleństwa.
Tym razem w postaci kotlecików (albo jeśli wolicie kąsków), zapieczonych z żółtym serem. Możecie je podawać na ciepło, z jeszcze ciągnącym się żółtym serem, albo na zimno, jako dodatek do obiadu, czy lunch.
Bardziej rozpustna alternatywa dla brokułowej sałatki.

czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 15 sztuk

Składniki:

  • 1 średni brokuł (około 0,5 kg)
  • 1 jajko
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki (może też być sezam albo słonecznik)
  • 0,5 łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Brokuła myjemy, odcinamy różyczki i wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody.
Gotujemy około 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy brokuła z wrzątku i przekładamy do lodowatej wody, w której zostawiamy go do wystygnięcia. Odcedzamy.
Siekamy brokuła na drobne kawałki.

Pieczone kotlety z brokułów.

Pieczone kotlety z brokułów.

Posiekane warzywo przekładamy do miski. Wbijamy do niej jajko i dokładnie mieszamy.
Dodajemy ser żółty, czarnuszkę (albo sezam, bądź słonecznika), chili i bułkę tartą.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczone kotlety z brokułów.

Pieczone kotlety z brokułów.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia się kotlecików.
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe (z ciągnącym się żółtym serem).

Pieczone kotlety z brokułów.

Pieczone kotlety z brokułów.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Pieczone kotlety z brokułów

  1. Trzeci Talerz

    Te kotleciki wyglądają wspaniale. A do tego na pewno są bardzo smaczne. Inspirujący pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.