Robicie czasem domowe drożdżówki? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować. To prawdziwe drugie śniadanie. Słodkie, sycące, a nie “dmuchane”, jak większość sklepowych bułeczek.
Takich drożdżówek nie kupicie w żadnej cukierni.
czas przygotowania: około 120 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 10
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 90 g cukru
- 2 x 7g drożdży instant (lub 25 g świeżych roztartych z 1 łyżeczką cukru)
- 250 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 80 g masła
- 1 puszka (około 800 g) masy makowej – wybierajcie te bardziej gęste, może być z bakaliami
- ewentualnie 3 dodatkowe łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, drożdżami i mlekiem. Dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Chwilę studzimy i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wykładamy ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na duży placek.
Na powierzchni rozsmarowujemy masę makową (ewentualnie posypujemy skórką pomarańczową) i zawijamy jak roladę.
Dzielimy na około 10 porcji.
Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na około 20 minut, żeby drożdżówki jeszcze urosły. Po tym czasie na środku każdej bułeczki (wzdłuż) robimy niewielkie wgniecenie. Dzięki temu w czasie pieczenia brzegi delikatnie się podniosą, a drożdżówki zachowają kształt.
Każdą drożdżówkę smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz