Śliczne różyczki z ciasta francuskiego i jabłek to super pomysł na różne okazje. Najpiękniejsze wychodzą z czerwonych jabłek, ale jak widać na załączonych zdjęciach z tych z żółto-zieloną skórką też da się wyczarować śliczne kwiatki.
Są efektowne, a do tego bardzo smaczne. Po prostu kolejna wersja mojej ukochanej szarlotki.
Panowie, walentynki jeszcze się nie skończyły, więc do boju! Macie jeszcze kilka godzin, żeby oczarować swoje Panie ciasteczkowym bukietem z jabłek.
czas przygotowania: około 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 13-14 sztuk
Składniki:
- 2 słodkie jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- cynamon
- cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego, albo 1 łyżka soku z cytryny
- około 0,5 l. wody
- ewentualnie: cukier puder do posypania przed podaniem
Przygotowanie:
Jabłka kroimy na pół i wykrajamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w cieniutkie plasterki.
W garnuszku zagotowujemy wodę z kwaskiem cytrynowym, albo sokiem z cytryny. Wyłączamy gaz.
Wkładamy do wrzątku plasterki jabłek (najlepiej warstwami) i zostawiamy na chwilę do zmięknięcia. Uważajcie, żeby ich nie zagotować, bo się rozpadną.
Bardzo delikatnie wyjmujemy jabłka i odcedzamy.
Przystępujemy do produkcji różyczek.
Ciasto francuskie dzielimy w poprzek na około 2-2,5 cm paski. Na każdym pasku układamy plasterki jabłek, tak, żeby lekko na siebie nachodziły.
Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym.
Zaginamy dolny brzeg ciasta, tak, żeby lekko nachodził na jabłka.
Ten etap nie jest konieczny, ale dzięki niemu różyczki są trochę niższe i szersze. Bez niego kształt będzie trochę inny, ale łatwiej będzie Wam zawinąć kwiatki.
Zawijamy różyczki i każdą wstawiamy do papilotki.
Wstawiamy różyczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Piękności po prostu 🙂