Komu, komu do kawuni kawałek ciasta cytrynowego? Bo skoro niedziela, to przecież przysługuje.
Ciasto szybkie i mocno cytrynowe. Ale uwaga, lekko kwaskowate.
Jeżeli wolelibyście, żeby było trochę delikatniejsze, dodajcie sok i skórkę z tylko jednej cytryny.
Ciasto szybkie i mocno cytrynowe. Ale uwaga, lekko kwaskowate.
Jeżeli wolelibyście, żeby było trochę delikatniejsze, dodajcie sok i skórkę z tylko jednej cytryny.
czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sok z 2 średnich cytryn
- skórka otarta z 2 średnich cytryn
- 1 szklanka mąki (z lekką górką)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki oleju
- do posypania: cukier puder
Przygotowanie:
Jajka miksujemy ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym, ucierając na gładką masę.
Dodajemy sok i skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Miksujemy.
Przelewamy do foremki (u mnie tortownica 18 cm).
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
To ja na pewno się poczęstuję, przepisem 🙂