Wyobrażacie sobie świąteczne słodkości bez pierniczków? Bo ja nie bardzo.
Uwielbiam smak przyprawy piernikowej i zapach, który roznosi się po całym domu w czasie pieczenia. Ale jestem bardzo niecierpliwa, dlatego oczekiwanie aż pierniczki zmiękną, to prawdziwa mordęga. Potrzebny był mi przepis na pierniczki, które są gotowe od razu. Kruche i aromatyczne. Sprawdźcie sami.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3 blaszki
Składniki:
- 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
- 3 łyżeczki przyprawy do pierniczków
- 1 kostka masła
- kilka kropli aromatu waniliowego
- do dekoracji: biały lukier
Przygotowanie:
Żółtka zasypujemy cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą masę.
Dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą piernikową i masło.
Dolewamy aromat waniliowy. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Kolejno, każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm, z którego wycinamy pierniczki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Każdą porcję pierniczków pieczemy przez około 10 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i dekorujemy lukrem.
Ten przepis i kilka innych znajdziecie w świątecznym e-booku, który możecie pobrać tu:
Smacznego!
Dodaj komentarz