Kiedy brakuje czasu, a chce się słodkiego i dobrego, do głowy przychodzą najlepsze pomysły.
Ponieważ w lodówce zazwyczaj leżakuje ciasto francuskie, a jabłka są jednymi z niewielu owoców, które mogę jeść zawsze i wszędzie (pod ręką zazwyczaj jest kilka sztuk), najkrótsza droga do szarlotki prowadziła przez te składniki.
Ciasteczka na które przepis przedstawiam Wam dziś robi się błyskawicznie, a smakują po mistrzowsku.
czas przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 4 niewielkie jabłka
- cukier trzcinowy (0,5-1 łyżeczki na ciastko)
- cynamon (1/3 łyżeczki na ciastko)
- pokruszone orzechy włoskie (po 1-2 na ciastko)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na pół (w poprzek). Wycinamy nasiona w taki sposób, żeby po środku każdej połówki jabłka powstał otwór.
Ciasto francuskie kroimy na 8 równych części.
Na każdej części układamy połówkę jabłka (półokrągłą częścią do góry).
Jabłko posypujemy cukrem i cynamonem, a w wydrążony środek wsypujemy pokruszone orzechy.
Zamykamy sakiewki łącząc brzegi ciasta francuskiego (składamy jak kopertę).
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut (do zrumienienia).
Pyszne i na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Dodaj komentarz