Ta sałatka występuje w rozmaitych wariantach. W większości przepisów ma w sobie ogórki, marchewkę i cebulę.
To połączenie nie bardzo mi pasuje, więc przy produkcji ograniczyłam się do przepisu podstawowego, czyli samych ogórków.
Sałatkę przygotowuje się dość długo, ale to wynik konieczności cienkiego pocięcia ogórków i ich namoczenia w słonej wodzie.
Korzystajcie dopóki jeszcze można kupić smaczne ogórki gruntowe – warto!
czas przygotowania: 2,5 godziny
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 8-10 słoików
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 litry zagotowanej i wystudzonej wody
- 3/4 szklanki soli
- biała gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)
- ziele angielskie (po 2 ziarenka na słoik)
Składniki na zalewę:
- 6 szklanek wody
- 4 szklanki cukru
- 4 szklanki octu spirytusowego 10%
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przy tej ilości, to będzie prawdziwe wyzwanie, ale możecie sobie pomóc mandoliną kuchenną, albo obieraczką do ziemniaków.
Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski.
Przygotowujemy roztwór przegotowanej wody i soli (musi się rozpuścić).
Zalewamy nim ogórki i odstawiamy na godzinę.
Do wyparzonych słoików wsypujemy gorczycę i ziele angielskie.
Ogórki odcedzamy z solanki i przekładamy do słoików – mniej więcej do 3/4 wysokości każdego
Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki wlewamy do garnka i zagotowujemy.
Zalewamy ogórki w słoikach (prawie do pełna) i zakręcamy. Pasteryzujemy np. metodą opisaną tu.
Smacznego!
Przygotowanie:
Dodaj komentarz