Sałatka szwedzka

Ogórki konserwowe jak sałatka szwedzka.

Sałatka szwedzka.

Ta sałatka występuje w rozmaitych wariantach. W większości przepisów ma w sobie ogórki, marchewkę i cebulę.
To połączenie nie bardzo mi pasuje, więc przy produkcji ograniczyłam się do przepisu podstawowego, czyli samych ogórków.
Sałatkę przygotowuje się dość długo, ale to wynik konieczności cienkiego pocięcia ogórków i ich namoczenia w słonej wodzie.
Korzystajcie dopóki jeszcze można kupić smaczne ogórki gruntowe – warto!

czas przygotowania: 2,5 godziny
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 8-10 słoików

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 litry zagotowanej i wystudzonej wody
  • 3/4 szklanki soli
  • biała gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik)
  • ziele angielskie (po 2 ziarenka na słoik)

Składniki na zalewę:

  • 6 szklanek wody
  • 4 szklanki cukru
  • 4 szklanki octu spirytusowego 10%

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Przy tej ilości, to będzie prawdziwe wyzwanie, ale możecie sobie pomóc mandoliną kuchenną, albo obieraczką do ziemniaków.
Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski.
Przygotowujemy roztwór przegotowanej wody i soli (musi się rozpuścić).
Zalewamy nim ogórki i odstawiamy na godzinę.

Do wyparzonych słoików wsypujemy gorczycę i ziele angielskie.
Ogórki odcedzamy z solanki i przekładamy do słoików – mniej więcej do 3/4 wysokości każdego

Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki wlewamy do garnka i zagotowujemy.
Zalewamy ogórki  w słoikach (prawie do pełna) i zakręcamy. Pasteryzujemy np.  metodą opisaną tu.

Ogórki konserwowe jak sałatka szwedzka.

Sałatka szwedzka.

Smacznego!

Przygotowanie:

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.