Czasem mam ochotę na coś słodkiego i pysznego, ale w domu nie ma żadnych dobroci. Za to zawsze są jabłka. Jedno, dwa, czasem więcej. Kiedy tylko moje jabłkowe zapasy zaczynają się kończyć, natychmiast dokupuję kolejne. Dzięki temu zawsze jestem w gotowości na przykład do zrobienia szarlotki. Przypadek? Zupełnie nie 🙂 Po prostu uwielbiam jabłka w każdej postaci. A zwłaszcza te pieczone, które ratują mnie w chwilach słabości.
czas przygotowania: 25 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki kruszonych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki suszonej żurawiny
- 1 mały jogurt naturalny
Przygotowanie:
Z jabłek delikatnie wykrajamy gniazda nasienne.
Do środka każdego otworu po pestkach wsypujemy 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, rozprowadzając go po całym wnętrzu jabłka. Taką samą operację przeprowadzamy z cynamonem (po pół łyżeczki na jabłko).
Wsypujemy po łyżce kruszonych orzechów.
W zależności od wielkości jabłka, pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika każde jabłko polewamy łyżką jogurtu i posypujemy żurawiną.
Smacznego!
Dodaj komentarz