Korzystajcie z dyni i róbcie zapasy, żeby później zimą cieszyć się na przykład z dyniowego sernika albo z dyniowych kopytek/klusek śląskich. Naprawdę warto wyprodukować i zamrozić trochę puree z dyni. Dzięki temu, o każdej porze roku będziecie mogli wyprodukować chociażby ciasteczka dyniowe, na które przepis już dziś.
Są proste w przygotowaniu, nie za słodkie i wspaniale komponują się z zimową herbatką.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 blaszki
Składniki:
- 3 szklanki mąki + mąka do podsypywania
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- aromat waniliowy
- 1 szklanka puree z dyni (około 250 g)
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z przyprawą piernikową i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtka, cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym, aromat waniliowy i puree z dyni. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy na średniej grubości placek. Foremkami wycinamy z niego ciasteczka.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz