To ciasto to była miłość od pierwszego ugryzienia. Kwaśne jabłuszka przykryte kołderką z kremowego budyniu. Delicje.
Jeżeli nie przepadacie za rodzynkami, możecie je zastąpić orzechami, albo całkowicie pominąć. Ciasto w każdym wydaniu jest bardzo smaczne i wspaniale komponuje się z popołudniową kawusią.
czas przygotowania: 110-120 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: blaszka
Składniki na ciasto:
- 250 g masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie: cukier puder do posypania gotowego ciasta
Składniki na farsz jabłkowo-budyniowy:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 3 budynie z cukrem (waniliowe lub śmietankowe)
- 1 l. mleka
- 2 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Miękkie masło łączymy z cukrem, mąką, jajkami, żółtkiem i proszkiem do pieczenia.
Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części (mniej więcej w proporcji 1/3 : 2/3).
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie blaszkę o wymiarach około 25x35x5 cm smarujemy tłuszczem, albo wykładamy papierem do pieczenia.
Równomiernie wykładamy w niej większą część ciasta.
Jabłka obieramy ze skórki i z gniazd nasiennych. Kroimy w plasterki, albo w kosteczkę i układamy na warstwie ciasta.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10 minut.
W tym czasie gotujemy budyń.
Ciasto z jabłkami wyciągamy z piekarnika. Posypujemy rodzynkami.
Na całość wylewamy gorący budyń.
Ostatnią warstwą jest ciasto (pozostała 1/3), które ucieramy, albo kruszymy na wierzch.
Ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz