Słodka, pieczona dynia bardzo dobrze smakuje z ostrym kozim serem. Takie połączenie na spodzie tarty, wzbogacone kilkoma dodatkami będzie fajną przystawką, albo bezmięsną kolacją.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8 sporych, albo 12 mniejszych
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła roślinnego
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek lodowatej wody
- sól
Składniki na farsz:
- 250 g twarożku koziego
- 150 g serka śmietankowego
- 50 g orzechów włoskich
- 500 g dyni hokkaido (waga przed obraniem z pestek)
- garść suszonej żurawiny
- sól
Przygotowanie:
Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.
Kozi ser mieszamy z serkiem śmietankowym i posiekanymi orzechami. Rozprowadzamy równomiernie na cieście.
Dynię obieramy z pestek (skórkę zostawiamy) i kroimy w paseczki o grubości około 1 cm. Układamy je na serowej masie. Delikatnie solimy. Po wierzchu posypujemy żurawiną.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Możecie w trakcie pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy dynia już zmiękła (wykałaczka powinna w nią gładko wchodzić – jak w ugotowanego ziemniaka).
Smacznego!
Dodaj komentarz