Jednak co wieprzowinka, to wieprzowinka. Jeśli nie schabowy, to najlepiej uduszona z cebulką i zaserwowana z ziemniakami. A gdyby tak połączyć te wszystkie składniki w jednym garnku?
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 300-350 g schabu w kawałku
- 2 cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 7-8 średnich ziemniaków
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Solimy.
W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy schab na rumiany kolor.
Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę i utarty na tarce o małych oczkach czosnek.
Smażymy do lekkiego zarumienienia się cebuli.
Dodajemy obrane i pokrojone w niedużą kostkę (1 cm x 1 cm) ziemniaki. Smażymy chwilę mieszając.
Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do czasu zmięknięcia ziemniaków. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ogórkami kiszonymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz